Monday, May 17, 2010


First time kerja-Bhg.3
Tuan tuan nak tahu apa sebab kopi yang kita minum setiap hari berwarna hitam pekat.
Sebenarnya warna asal kopi bukanlah hitam.Buah kopi yang dipetik dari kebun dibawa ke kilang dan diproses dengan memisahkan kulit dengan bijinya dan dijemur selama seminggu menghasilkan biji kopi yang bermutu tinggi berwarna coklat.Di kilang ada seorang juru masak cina yang menentukan ramuan2 untuk dijadikan kopi.Ramuannya ialah biji kopi,margerin,teregu,gula dan garam mengikut sukatan tertentu digoreng selama setengah jam sehingga adunan tersebut menjadi keras.Setelah disejukkan,ketulan2 yang keras tadi dimasukan ke dalam mesin pengisar hingga akhirnya menjadi serbuk kopi.Yang membuatkan kopi itu menjadi hitam adalah disebabkan ianya digoreng dengan gula.Teman perhatikan ada di antara pekerja yang bekerja di bahagian memasak kopi,rambut di kepalanya makin gugur.Mungkin wap kopi yang digoreng itu jatuh ke atas kepala deme jika tak pakai penutup kepala.

No comments:

Post a Comment